f1r5t p0s7

Näin uudistui Otaku Wired, ja samalla Otaku koki virallisesti muodonmuutoksensa "fanzinestä sivujulkaisuineen" "kustannusprojektiksi". Käytännössä tämä määrittelyero ei vaikuta yhtään mihinkään sanahelinää lukuun ottamatta, mutta sillä on merkitystä sekä sivustorakenteen selkeyttämisen että itse julkaisutoiminnan loogiselta näyttämisen kannalta. Uuden sivujulkaisusarjan syntyessä Petit Alicen rinnalle kun oli yksinkertaisinta vain niputtaa kaikki kolme julkaisua samanarvoisiksi ja nimittää kustannustoimintaa "projektiksi".

Vanha leiska - poissa mutta ei unohdettu.Tobiran lisäksi sivustolla on uutta myös tämä blogi. Sen nimi on Otakunvirka, ja nimenomaan yhteen kirjoitettuna, koska pidän tavasta jolla se rimmaa "koiranviran" kanssa. Se vastaa toivon mukaan jonkinlaiseen kysyntään: suomalaisia animeblogeja kun on aina ollut kovin vähän. Tietääkseni niitä ei ole koskaan ollutkaan kuin nuo sivupalkista löytyvät sekä toimintansa lopettanut arvostelublogi Mangablog. (Listalta unohtuneet saavat ilmoittautua.)

Blogin perustamista puolsi useampikin seikka; ensinnäkin se mahdollistaa sellaisten ajankohtaisuuksien käsittelyn, jotka olisivat mahdottomia ottaa mukaan neljä kertaa vuodessa ilmestyvän lehden painettuun versioon. Vaikkei meillä olekaan resursseja jatkuvaan uutisointiin voi blogi tällä tavalla tuoda Otakulle kokonaisuutena tiettyä ajankohtaisuutta ja tasapainottaa sen sisältöä, joka on perinteisesti ollut varsin vähän julkaisuajankohtaan sidottua.

Toisekseen blogit saavuttavat suuremman yleisön kuin fyysiset lehdet. Fanzineä julkaisemalla pystyy ehkä välittämään mielipiteitään niille kustantajille jotka siitä tietävät ja kenties niille omakustanteiden tekijöille jotka ovat saaneet tietää teoksensa tulleen siinä arvostelluksi, mutta harrastajien suuret massat eivät siitä ole välttämättä edes kuulleet. Fanzinekin on kuitenkin viestin, ja sellaisena sille on itseisarvoista pyrkiä kasvattamaan yleisöään kaikin mahdollisin keinoin. Sivustolle kävijöitä houkutteleva blogi on yksi tällainen keino.

Kolmannekseen pyrin blogin avulla kaventamaan kuilua Otakun ja sen lukijoiden välillä kertomalla myös siitä, mitä tapahtuu julkisivun takana ja miksi. Tiedän että lukijoita on; lehdellä on kohtuullisesti tilaajia, ja conmyynti on tasaista. Minulla ei kuitenkaan ole kovin selvää käsitystä siitä, millaisia Otakun lukijat ovat ja mitä he siitä ajattelevat. Palautetta on näiden vuosien aikana tullut ehkä kolmen virkkeen verran; niistä ikimuistoisin kuului "Joo ei oo ihan Anime-lehti." Minkä voisi ehkä ottaa kehuna, kun ottaa huomioon että olen aina yrittänytkin tehdä Otakusta ihan omanlaistaan, Suomen eittämättä harvalukuista animelehdistöä täydentävää julkaisua.

Jatkossa näemme, miten hyvin nämä kolme tavoitetta tulevat toteutumaan. Otakunviran sisällön on tarkoitus tulla muodostumaan niin asiasta kuin asiattomuuksista, ajankohtaisuuksista kuin arkistomateriaalistakin. Myös paperilehdessä julkaistuja arvosteluja lukuunottamatta ilmaisu tulee olemaan todennäköisesti hieman katkonaista mutta kompaktia. Blogilla on RSS-syöte ja myös sen avulla luotu LiveJournal-syndikaattitili; pysykää kanavalla.