Cosplayta syyssateessa

Vietämme parhaillaan cosplayviikkoa. Ajatus cosplayaamisen tunnettuuden kasvattamisesta on ihan söpö, samaten ajatus ajoittaa tempaus vuoden viimeisen tapahtuman yhteyteen - ikävästä syyssäästä huolimatta.

Myös ajatus cosplayn ottamisesta osaksi otakun arkipäivää on eittämättä mielenkiintoinen. Se tuo mieleen Xuenayn Anime 3/2005:ssä ilmestyneen kolumnin Otakun päiviä, joka sai aikoinaan aika nihkeän vastaanoton. Näin jälkikäteen katsottuna kolumnin välittämä sanoma oli ihan aiheellinen, vaikka se suurimmalta osalta lukijoista ilmeisesti hukkuikin hieman överiksi vedetyn kärjistyksen alle. (Tuo sanomahan siis oli "Japani ja sen harrastaminen on kiva juttu, mutta pitää elämässä muutakin olla.")

Näkemykset ovat siis tavallaan osittain vastakkaiset. Cosplayviikko (johon ei sivumennen sanoen kuulu väliviivaa sen paremmin kuin "animetapahtumaan" tai "olympiakisoihinkaan") on herättänyt positiivista vastakaikua ainakin nuorempien harrastajien taholta, mutta soraääniäkin on kuulunut jonkin verran. Onko cosplay sellainen asia, jonka ylipäätään tarvitsisi olla osa arkea? Cosplayasut ovat kuitenkin naamiaispukuja, sanan laajemmassa merkityksessä. Nämä ovat eittämättä hyviä pointteja.

Joka tapauksessa asia on varmasti monessa mielipiteitä herättävä - ja positiivinen julkisuushan on aina hyväksi. Kunhan se vain pysyisikin sellaisena.