Gorillaz joutaa mäkeen

Miku Hatsunesta on ollut paljon puhetta kuluneella viikolla; tämä Crypton Future Median tuottaman Vocaloid2-laulusyntetisointiohjelmiston ensimmäinen keulakuvahahmo on saamassa oman mangansa. Yuki Terai, Kyoko Date ja muut aiemmat virtuaali-idolit ovat tarvinneet seiyuun laulamaan puolestaan, mutta Mikun ääni on kokonaan synteettinen - olkoonkin, että se on generoitu Saki Fujitan ääninäytteiden pohjalta.

Vocaloid on tarkoitettu japanin laulamiseen joten se kuulostaa muilla kielillä kamalalta, mutta ruotsalainen PowerFX on lokalisoinut siitä myös englantia laulavan version Sweet Annin. Japaniksi puhesyntetisointi toimii kuitenkin yleisestikin ottaen parhaiten, koska äänteitä on vain viitisenkymmentä ja sanat lausutaan suomen tapaan aina samalla tavalla kuin ne kirjoitetaan. Virallisilta sivuilta ladattavissa näytteissä ohjelma pääsee parhaisiin oikeuksiinsa, koska niissä robottimaisuutta on onnistuttu peittämään kaiulla ja muilla efekteillä.

Kuluneen kahden kuukauden aikana Miku Hatsunesta on tullut varsin iso ilmiö; cosplayaajiakin riittää, peli on kiva (katsokaa video), ja tämä pikku kelloapplikaatio on kaikessa tarpeettomuudessaan aika söpö. YouTube on jo pullollaan ihmisten tekemiä versioita animebiiseistä; enin osa niistä on varsin kamalia, mutta joukosta löytyy ihan onnistuneitakin tapauksia.

(Ja Loitumasta ei sitten puhuta.)

Crypton aikoo julkaista Vocaloidin seuraavan äänen joulukuussa. Selvästi loli imouto...

Muokkaus 7.11: Rin Kagamine? Huijausta! No, ensi vuodelle kuitenkin miesääni.