Blogialusta

Pitkään ja huolellisesti jatkuneen säätelyn ja useilta eri tahoilta saadun korvaamattoman avun jälkeen vaihdoin lopulta Otakunviran pyörimään uudenvuoden kunniaksi WordPressillä Bloggerin sijaan. Syitä Bloggerin huonommuuteen on lukuisia - monia niistä on lueteltu mm. täällä; xXMikotoNakadaiXx:iltakin tuskastuminen kesti näemmä viitisen kuukautta - mutta loppujen lopuksi vaihtoon inspiroivat tagit. WordPressissä niitä on nykymuodossaan käytetty vasta jonkin aikaa, mutta ne toimivat silti erinomaisesti ja mukavammin kuin Bloggerissa.

WordPressissä tagit on mahdollista järjestää hierarkisesti; toisin sanoen en joudu enää ylläpitämään sivupalkin tagilistaa käsin, jos haluan sen pitävän ihmiset, teokset ja firmat erillään. Lopputulos ei ehkä ole nätein mahdollinen, mutta ainakin käytännöllinen; tageja - ja itse asiassa kaikkea muutakin, kommenttien aikaleimoista yksittäisten postausten osoiterakenteeseen - pystyy muokkaamaan ja poistelemaan vapaasti.

Toisekseen WordPress on dynaaminen, siis tietokantapohjainen. Blogin päivittäminen FTP:n kautta Bloggerin kaltaisella alustalla on aluksi ihan toimiva vaihtoehto - mutta koska jokainen tehty muutos joudutaan päivittämään blogin joka ikiselle sivulle, päivittäminen alkaa postaus- ja tagimäärän kasvaessa viedä huomattavasti enemmän aikaa. Esimerkiksi blogin ulkoasun hienosäätäminen olisi vanhalla alustalla ollut lähes mahdotonta, koska jokaisen muutoksen jälkeen olisin joutunut tuijottamaan kieppuvaa latausikonia vartin verran nähdäkseni lopputuloksen. WordPress sen sijaan toimii salamannopeasti, koska blogin sivukoodin uudelleenrakentamisen sijasta se vain tulkitsee sen nykyisen ulkoasun serverille asennetun enginen MySQL-tietokannasta.

Lopullinen kamelin selän katkaissut korsi olivat kuitenkin Bloggerin teknisiset ongelmat. Runsaat kaksi kuukautta sitten Blogger alkoi jostain syystä julkaista blogia html-muodossa aiemman php-muodon sijasta, vaikka asetuksissa tasan tarkkaan luki toisin. Tästä syystä sivupalkin tagilinkit eivät enää päivittyneet (ne siis osoittivat vanhoille php-sivuille päivittyneiden html-sivujen sijasta), headerit ja footerit eivät blogin etusivua lukuun ottamatta toimineet - ja kaikki tiedostot olivat nyt tosiaan sitten serverillä kahteen kertaan. Blogger ei koskaan vastannut vikailmoitukseeni, ja pikaisen googlaamisen (ironista...) jälkeen sain sen käsityksen, etteivät FTP-julkaisijat yleensäkään ole prioriteettilistan kärjessä Bloggerin teknisessä tuessa - Bloggerillehan toki sopisi, että kaikki siirtyisivät käyttämään sen BlogSpot-palvelua.

WordPressin muokattavuus ja joustavuus käytössä tuli lisäbonuksena. FTP-julkaisijoilla ei ole mahdollisuutta käyttää Bloggerin uusimpia ulkoasunmuokkaustyökaluja, jotka tekisivät leiskan muokkaamisesta koodin käsinkirjoittamista huomattavasti mukavampaa; WordPressistä tällaista rajoittuneisuutta ei löydä. Lisäksi WordPress on avoimen lähdekoodin softa, joten sille on myös kasapäin lisäosia joista voi valita mieleisensä käyttökokemustaan parantamaan (ja joista monet hyödyllisimmät integroidaan usein seuraavaan päivitykseen, kuten vaikkapa Sidebar Widgetsille ja Akismetille tehtiin). Esimerkiksi StatPress on tavalliselle kotitarvebloggaajalle kivempi kuin Google Analyticsin firmaorientoituneet tarpeettoman tiedon infodumppaukset, SASpoiler mahdollistaa [spoiler]arkojen aiheiden käsittelemisen[/spoiler] ilman font color -tageja, WP-Polls toimii huomattavasti sujuvammin kuin blogiin kiinni niitattu ulkoinen kyselysofta, ja BackUpWordPress tekee blogin varmuuskopioinnista automaattista. Jos haluaisin typistää postaukseni etusivun nopeamman selattavuuden tähden tai lisätä postauksiini äänitiedostoja, pluginit mahdollistaisivat senkin.

Vapaan lähdekoodin mukana tulee tietysti pakosta myös säätöä. Oma suomennettu versioni vaati hieman koodin tarkistusta asentuakseen kiltisti, mutta on sen jälkeen toiminut lähes moitteettomasti (palveluntarjoajan käyttöjärjestelmäpäivityksen aiheuttamaa lievää merkistösekoamista lukuun ottamatta). Myös postausten importtauksen kanssa oli hieman ongelmia, mutta nekin olivat ilmeisesti Bloggerin puolella - ja WordPress.orgin tukifoorumeilta auttava neuvo löytyi parissa tunnissa. Minulla ei ole mitään syytä uskoa, etteikö apua saisi vastaavalla tavalla siinäkin tapauksessa että systeemi hajoaisi käyttäjän oman rähmäkäpälöinnin seurauksena.

Blogin pitämiseen Blogspot-palvelussa Blogger toki sinällään sopii, koska FTP-odottelua ei siinä ole. Kommentoimisen tapahtuminen erilliseltä sivulta käsin tosin on hieman ikävää, joten yleisesti ottaen sitä pidetään huonoimpana vaihtoehtona kaikista vaikka sitä aika moni käyttääkin - vähän niin kuin Internet Exploreria (joka sekin on edelleen maailman käytetyin selain, vaikkei sitä äkkiseltään uskoisi). Muista blogialustoista minulla ei juuri ole kokemusta (jos ei lasketa LiveJournalia, joka on kuitenkin enemmän henkilökohtaisen verkostoinnin työkalu kuin blogisofta, ja Vuodatusta, jonka kommentit eivät tue html:ää ja joka talkoovoimin ylläpidettynä kaatuilee säännöllisesti), mutta kehotan siis ainakin välttämään Bloggeria.

Tämä siis ohjeistukseksi siinä tapauksessa, että joku tätä lukeva sattuisi suunnittelemaan blogin perustamista - mihin kannustaisin lämpimästi; olisi mukavaa, jos Suomenkin otakuskenessä olisi jotain mitä kehtaisi sanoa blogosfääriksi tai AnimeBlogger.netin tapaan yhteisöksi. Ei blogin pitäminen oikeasti niin vaikeaa ole; mikäköhän periluterilainen häveliäisyys saa ihmiset kammoamaan ajatustakin moisesta? Skene hyötyisi suuresti keskusteluista ja mielipiteistä, jotka olisivat fokusoituneempia ja sisältörikkaampia kuin nämä nykyiset. Foorumeilla kun järkevät keskustelijat tuntuvat vielä nykyäänkin hukkumaan "Joo on hyvä sarja, oon kattonu" -viestien loputtomaan tulvaan... Ja tälle trackback-toiminnollekin olisi kiva saada jotain käyttöä.