Kissojen kokoonajot

Makoto Shinkain uusin, Neko no Shuukai. Hän teki sen NHK:n Ani-Kuri 15:ä varten, joka on nimensä mukaisesti sarja jossa 15 animentekijää pääsee brassailemaan alle minuutin mittaisilla lyhytanimaatioillaan. Musiikki on Tenmonin, kuten totuttua. Shinkai on kehittynyt entisestään Byousoku 5 cm:n ajoista; hänen hahmoanimaationsa on nykyään niin sulavaa, ettei sitä erota teollisesti tuotetusta animaatiosta enää käytännössä mitenkään. Siinä auttaa toki myös se että tästä pätkästä puuttuu lähes tyystin hänen tavaramerkkinsä, uskomattoman realistinen valolla ja varjoilla maalailu... sääli. Siitä erottaa vain aavistuksen videon alkupuolen lattian kiilloissa.

Mutta ei siinä että tämä olisi muutenkaan Shinkain parasta jälkeä; sellaisesta pääsee näkemään vilauksen tässä mainoksessa jonka hän teki kotipaikkakuntansa sanomalehti Shinano Mainichi Shimbunille. Tekniikan kehitys on muuttanut animaation laatustandardeja valtavasti; vielä vuosituhannen vaihteen aikoihin tuollaisen pari sekuntia kestävän leikkauksen liikkuvan taustan animoiminen olisi vienyt yhdeltä ihmiseltä kirjaimellisesti kuukausia.