Kuinka järjestää pääsymaksullinen con

Tsukicon tulee taas; tänä vuonna se on venytetty kaksipäiväiseksi ja järjestetään 18.-19. lokakuuta. Paikka on Gloria kuten viimeksikin. Tsukicon on tämän maan Japani-skenessä mielenkiintoinen tapaus, enkä nyt tarkoita sitä että se on musiikki- ja katumuotipainotteinen. Kyse on enemmänkin sen matalasta byrokratiatasosta; ensimmäinen Tsukicon keräsi 1300 kävijää eikä minkäänlaisia rajoituksia asetettu esimerkiksi cosplayproppien sisääntuomisen suhteen, mutta jostain syystä kukaan ei siitä huolimatta kuollut. Minusta onkin aina ollut vähän typerää, että vänkäreille teetetään lisätyötä vain sen vuoksi että aikoinaan joku hemmetin tollo rikkoi Suomen lakia ja toi julkiselle paikalle teräaseen (Järjestyslain kolmas luku, 10 §), ja joku toinen hemmetin tollo nappasi sen siltä ja silpaisi sillä vahingossa ohikulkijaa käteen. Ja Gloria on kuitenkin huomattavasti pienempi paikka kuin yksikään toinen conin järjestämiseen käytetty tila Suomessa. (Kontrastina, Jenkeissä oravatkin ovat isompia.)

Siitä puhumattakaan, että tapahtuma on hyvin pienellä porukalla järjestetty. Edellisellä kerralla järjestäjiä oli viitisen kappaletta; tällä kertaa aiotaan kuulemma hommata jopa vänkäreitä. Kenties järjestyksenvalvojiakin. Ja sen pakollisen bändin lisäksi vielä kunniavieraaksi nimekäs muotisuunnittelija ja pari dj:tä.

Ja siinä missä esimerkiksi Animecon IV:n cosplaykisassa palkintojen järjestäminen nakitettiin yhdelle ihmiselle (joka, kuten muistanette, sai sitten lopulta reilusti paskaa niskaansa mentyään voittamaan yhden niistä pehmonorsuistaan itse)...

< maxx-> skabojen tuotepalkinnotkin kerättiin kolehtina conin alettua < maxx-> tytöt kävi kiertämässä myyntipöydät ja sai joku neljä kassillista kamaa jaettavaksi < maxx-> tuolla on vissiin vieläkin olohuoneen nurkassa yksi kassillinen palkintotuotteita mitkä jäi jakamatta

Tarinan opetus: jos asiat yrittää tehdä vaikeasti, niistä myös tulee vaikeita.

Kaikkein merkittävin ero Tsukiconissa muihin coneihin verrattuna on tietysti se, että se on tällä hetkellä skenen kallein con - hintaa aiotaan ovella pyytää huimat viisi euroa. Tämä tietysti koituu tapahtuman kuolemaksi, koska maksulliset tapahtumat eivät saa tuikitärkeitä tuhansien eurojen apurahoja eivätkä ihmiset (ainakaan parin foorumilla vinkujan perusteella) halua tulla pääsymaksullisiin tapahtumiin... Ai että Tsukicon ei ole koskaan saanutkaan mitään avustuksia? Ja että pääsymaksuilla ei ole juuri mitään korrelaatiota kävijämääriin? Kas kummaa.

< maxx-> no olihan se nyt ihan lonkalta vedetty koko coni, mikään ei maksanu mitään ja ihmiset tykkäsi silti < maxx-> coni itteasiassa _tuotti_ ~1500 e < maxx-> narikka oli maksullinen, 1.5 e ja melkein jokainen laittoi takkinsa sinne < maxx-> ei pyydetty pöydistäkään mitään hintaa firmoilta kun ei kehdattu < maxx-> tällä kertaa voisi jonkun kympin pyytää < maxx-> en vaan käsitä miksi siitä itketään että ei kehtaa ottaa hintaa kun voi menettää kaupungin tuet tms. sen takia < maxx-> esim. Helsingin kaupungin kulttuurituki nuorten projekteihin tms. (max. 1000 e) irtoaa aika helposti, mutta toisaalta vitosen lipulla riittää 200 kävijää saman rahan saamiseksi

Ja miten on kävijöiden rahatilanteen kanssa?

< maxx-> ei mutta vakavissaan, veikkaan että vasta joku 10 e alkaa olemaan sellainen hinta että penskat miettii kehtaako enää maksaa < maxx-> Dion euromanageri oli vähän ihmeissään sunnuntaina kun oltiin Nosturilla keikkaa pitämässä ja se antoi merchandise-hinnaston meille < maxx-> totesin että et varmasti myy noita julisteita vitosella, vähintään 10 e lyöt niihin päälle < maxx-> se oli vähän ihmeissään mutta laitettiin, ja niitä meni ku kaasua Auschwitzissä < maxx-> jotain cd:itä oli myynnissä 20e/kpl, ne meni ihan kaikki viimeistä myöten < maxx-> eikä edes mitään kunnollisia levyjä vaan jotain single+dvd -painoksia < maxx-> Kanan keikalla oli myynnissä sellaisia klipsillä kiinnitettäviä kissankorvia, ~20 e taisi olla hintana < maxx-> Kaikki meni < maxx-> Pienet pehmolelut 40-60 e haarukassa, _kaikki meni_ < maxx-> ja meillä oli Candy Spooky Theaterin keikka tuon jälkeen < maxx-> paidat oli 25e/kpl, ne meni ihan kaikki mitä oli mukana < maxx-> sinkuista pyydettiin 10 e, niitä meni varmaan ~100kpl < maxx-> julisteita oli kans reilu nippu, ne meinasi pyytää vitosen mutta sanottiin taas että laittaa kympin vaan niin saa voita leipänsä päälle < maxx-> loppui nekin < maxx-> An Cafen jonossa katselin kun joku pikkuernu hengasi 100 e seteli kädessä < maxx-> Joten kyllä niillä penskoilla on rahaa laittaa vitosen sisäänpääsyyn ihan koska tahansa.

Mikä oli todistettava.