Peikkojen kasvatus huviksi ja hyödyksi

"Kuka tahansa osaa puhua peikkoa", Fred möläytti, "eihän siinä muuta kuin osoitellaan ja murahdellaan."
Väistämättä blogin kerätessä tarpeeksi huomiota se alkaa saada osakseen trollien huomiota. Itselleni näin kävi kuun alussa sen jälkeen kun tämä postaukseni alkoi kiertää irkkiä ja sai 2000 hittiä päivässä.

Trolleista on luonnollisesti paljon hupia, kunhan niihin ei yritä suhtautua vakavasti; huomiotahan ne vain haluavat. Niinpä suhtauduin kepeästi, kun ystävämme höpö höpö alkoi laukoa mielipiteitään. Minä ja kommentoijani ruokimme peikkoa avoimesti, ja se käyttäytyi kuten kelpo lemmikin kuuluukin: ölisi kun sille heitti keksin, oli hiljaa ja tunki sormet korviinsa kun kohtasi vastaväitteitä jotka huomasi aukottomiksi. Hiljalleen keskustelu siirtyi muille urille, ja trollin panos sille väheni.

Trolli kuitenkin jatkoi touhujaan seuraavassa kirjoituksessani, olkoonkaan että se teki asiavirheineen itsestään siellä täyden pellen. Samalla se jatkoi kuolleen hevosen piiskaamista edellisessä kirjoituksessani. En viitsinyt katsella sitä enää pitempään, joten IP-bannasin sen.

Trolli ei huomannut sitä ennen kuin yritti lähestyä An Cafe -postaustani joitain päiviä myöhemmin. (Se haukkui bändin lyttyyn, sanoi japanilaisen musiikin matalamman suosion muualla Euroopassa olevan merkki sivistyksestä ja ilmoitti pitävänsä täällä vallitsevaa vastakkaista tilannetta merkkinä siitä kuinka "yliarvostettu lasten muoti-ilmiö" Japani täällä on.) Huomattuaan olevansa blokattu se vaivautui lähettämään mailia.

Aloit sitten blokata kommenttejani blogissasi. Hienoa. Suuri ja mahtava, kaikkivaltias ego pelastuu näin omaa kulttia kritisoivilta mielipiteiltä.

Se, ettet edes ja etenkään sinä harrastuksesi nokkamiehenä kykene käymään asiallista keskustelua aiheesta, kertoo paljon sinusta, harrastuksesta ja muista harrastajista. Arvostus ei todellakaan kasva "väärät" mielipiteet kieltämällä ja "oikeita" totuuksia toitottamalla.

Vaikka kyllähän sinä tämän aivan hyvin tiedät.

Tämä vahvisti käsityksiäni siitä että kyseessä on kokenut trollaaja; tökeröt syytökset ja tarkoituksellisen asiavirheinen sanankäyttö yhdistettynä mukapuolihuolimattomaan egonsivelyyn suorastaan kerjäävät  temperamenttisemman yksilön vastausta. Flaymen määritelmän mukaan yksi trollin perustuntomerkkejä on tyhmyys, mutta koska tämä oli osoittanut tarttuvansa kiivaasti ad hominemien kaltaisiin provoihin niistä kuitenkaan suuttumatta se ei selvästikään ollut sellainen; vain tylsistynyt (joskin hutiloiva).

Normaalisti olisin jättänyt asian sikseen. Valitettavasti kuitenkin tiedän, että on oikeasti olemassa aikuisia ihmisiä jotka ylläpitävät netissä järjestään negatiivista asennetta ja luulevat kärttyilyn ja valittamisen olevan keskustelua ja haukkumisen kritiikkiä; esimerkiksi #japanpopilla irkkaa yksi sellainen. Lähdin tämän tiedon pohjalta ja aloin kaivella esiin trollin motiiveja; oliko se ehkä kenties sittenkin tosissaan?

Vastasin:

Emmeköhän me molemmat tiedä, että sinun mielipiteitäsi ja mielenilmauksiasi motivoivat jotkut ihan muut syyt kuin "asiallinen" keskustelu.

Johon se puolestaan vastasi:

Voisit varmaan sitten kertoa, mitkä syyt mielestäsi minua motivoivat, kun kerran moista väität.

Ymmärrän kyllä, että sinua puolestaan fanikulttuuri-omakustanteen päätoimittajana motivoivat esimerkiksi taloudelliset asiat. Tältä pohjalta on selvä, ettet haluaisi rahavirtojen näkevän "vääriä" mielipiteitä, vaan haluat hehkuttaa ja ylistää aihetta, jopa totuudenvastaisesti. Mutta tapa, millä yrität puolustautua kritiikiltä, on lapsellinen. Peräänkuulutat asiallista keskustelua, mutta et itse kykene siihen.

Tässä vaiheessa tulin siihen tulokseen, että tilanne oli toivoton; troolari mikä troolari.

Turha yrittää teeskennellä viatonta. Näen että et ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mitä trollauspuuhiin tulee.

Nuo corporate sellout -väitteet saattaisivat olla ehkä hieman uskottavampia suunnattuna sellaiselle taholle, jolla on maksavia mainostajia. Ja rakentavaa keskustelua olisi ehkä helpompi käydä, jos ainoa panoksesi sille ei koostuisi minkä tahansa postauksissani käsittelemäni aiheen solvaamisesta...

Totuttuun tapaan se jätti vääriksi osoittamani seikat huomiotta ja keskittyi siihen ainoaan väitteeseen jota en ollut vielä perustellut.

Surullista, että leimaat kirjoitukseni paatuneen trollin arvottomiksi solvauksiksi, etkä suostu esittämään perusteita väitteillesi.

Kerro siis edes, mitkä kirjoituksistani näitä väittämiäsi trolleja ja solvauksia ovat: [pitkä lista kaikesta mitä se oli kaikissa kommenteissaan toistaiseksi sanonut]

Jatkoin loogisesti:

Ne kaikki, koska et tunnu hyväksyvän mitään muita mielipiteitä kuin omasi ja jatkat riitelyä silloinkin kun kanssasi yritetään olla samaa mieltä.

Tähän se ei enää vastannut, ilmeisesti siksi ettei enää viitsinyt jatkaa jankkaamista huomattuaan etten ollut helposti tulistuvaa tyyppiä. Ja mitä hauskaa trollaamisessa olisikaan, jos ei pääse keräämään huomiota kuin yhdeltä ihmiseltä?