Yama ga yobu, sora ga yobu

Helvetti jäätyy, ja epäilemättä kinutuin suomeksi julkaistava manga koskaan saadaan kuin saadaankin suomeksi. Yoshihiro Takahashin Hopeanuoli, kyllä vain.

Hyvät uutiset päättyvät kuitenkin siihen: julkaisija on nimittäin Pauna Media. En nyt oikein tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä...

Lehdistötiedotteessaan Pauna sanoo etenevänsä varovasti, koska kahdeksantoistaosainen Hopeanuoli on sen aiempia sarjoja paljon pitempi. (Ja varmaan myös siksi että se on sen ensimmäinen oikea manga ja sellaisena myös paljon kalliimpi, vaikkei sitä suoraan sanottaisikaan.) Luvassa on ensi alkuun kolme ensimmäistä tankobonia, joista ensimmäinen kesäkuussa: niiden menekki määrää, jatketaanko sarjaa vai ei.

Toisaalta on ihan hyvä että Pauna on kehittänyt tiedotustaan aiemmasta kahden viikon varoitusajasta, ja ihan syystäkin: jos taktiikka tosiaan on tuollainen on todellakin hyvä saada fanikunnan hyväksyntä. Toisaalta sanominen suoraan "jos sarja ei tuota tarpeeksi se lopetetaan" muistuttaa kovasti juuri siitä piittaamattomuudesta seteliselkärankaisuudesta, josta muuan kotimainen animenjulkaisijamme tunnetaan.

Ja onhan toki (toivottavasti) mahdollista, että nyt kun sarja käännetään (toivottavasti) japanista kääntäjäksikin saadaan joku, jolla on (toivottavasti) enemmän pieteettiä kuin surullisenkuuluisalla Puolamäellä. Vaikka mistäpä sen tietää; eihän englanninkaan suomentajista luulisi Suomessa pulaa olevan, mutta laarin pohjalta näyttää silti löytyvän kaikenlaista vipeltäjää...

Toivon parasta, pelkään pahinta.