Rasismia ja jumalanpilkkaa

Hirohiko Araki on tarkka mies. Huolimatta siitä että hänen toistaiseksi 95-osainen sarjansa JoJo's Bizarre Adventure on yksi Shueishan pisimpään (vuodesta 1987) jatkuneita mangoja hän on ollut mahdollisen animeadaptaation laadun suhteen niin huolissaan, että on antanut tehdä siitä vain kaksi OVAa; ensimmäisen 1993 ja toisen 2001. Ehkä osittain tästä johtuen tällä metroseksuaalisia Tom of Finlandeja pursuavalla mättöshounenien skitsahtaneella isoveljellä on länsimaissa ainoastaan kulttiasema ja Viz on julkaisemassa vain sen kolmatta ja suosituinta juonikaarta, Stardust Crusadersia - mutta Jason Thompsonin ansiosta englanninkielinen versio sentään on.

Arakin tarkkuudella on kuitenkin näemmä myös haittapuolensa. Muuan toisen OVAn tuotannossa mukana ollut animaattori ehdotti aikoinaan, että kuudennen jakson kohtaukseen jossa pääpahis Dio Brando lukee kirjaa ja käskee jouduttamaan päähenkilö Jotaron tappamista olisi hyvä lisätä siansaksan sijaan oikeaa arabiankielistä tekstiä vahvistamaan kuvaa siitä, että kohtaus tapahtuu Egyptissä - joten hän meni kirjastoon, lainasi arabiankielisen teoksen ja kopioi siitä aukeaman Dion pitelemän kirjan sivuille. Kuka tahansa englantia osaava tietää että tämä on animessa normikäytöntö - esimerkiksi Gundam Wingiä katsoessa pääsee lukemaan Photoshopin käyttöohjeita.

Japanilaisten kirjastojen sisältämän arabiankielisen materiaalin huomattavan laajuuden huomioon ottaen kyseinen kirja sattui kuitenkin tietysti olemaan Koraani.

Kuuden vuoden ajan kaikki oli hyvin. Maaliskuussa 2007 OVA sai kuitenkin arabiankielisen fansubin, ja asia alkoi hiljalleen herättää närää muslimiyhteisössä. Kyodo Newsin mukaan protesteja ja paheksuntaa löytyi lopulta yli 300 nettisivulta ja foorumilta, Kairon Al-Azharin yliopiston Fatwakomitean sheikki Abdul Hamid Al-Atrash julisti "kohtauksen esittävän muslimit terroristeina", ja hänen edeltäjänsä Gamal Qutb on jopa ehdottanut esimerkiksi kaikkien japanilaisten tuotteiden boikotoimista.

Kyse ei siis tosiaan ollut mangasta vaan animesta - alkuperäisessä kohtauksessa kirja ei ole Koraani vaan vain geneerinen kirja, jonka Dio sattui poimimaan hyllystä. Yhtä ksenofobisina kuin aina japanilaiset ovat kuitenkin pelanneet varman päälle; paitsi animen myös tiettyjen mangan osien myynti on toistaiseksi jäissä, ja Shueisha julkaisi sivuillaan anteeksipyynnön (englanniksi ja japaniksi) muslimiyhteisölle itsensä ja OVAn tuottaneen A.P.P.P.:n puolesta. Siinä se kertoo myös käyvänsä parhaillaan läpi koko valtaisan pitkää mangasarjaa sensuroidakseen siitä kaiken mikä saatetaan tulkita muslimeja loukkaavaksi - kuten taistelukohtausten taustoilla näkyvät moskeijoja muistuttavat rakennukset. Sama tehdään animelle.

Pysähdytäänpä tähän hetkeksi.

Tämä tuo tavallaan mieleen Jyllands-Postenin Muhammedin kuvineen (joiden tarkoitus, muistakaa, oli alun alkujaankin kokeilla mitä muslimit sanoisivat profeettansa kuvien julkaisemisesta) - radikaalit muslimit nostavat hirveän äläkän ja uhkailevat tappaa ne, jotka kehtaavat vihjata että he muka olisivat väkivaltaisia ja suvaitsemattomia. Kaikki ovat autuaasti unohtaneet sen, miksi Muhammed ei halunnut itseään kuvattavan - hän ei halunnut itselleen käyvän kuin Buddhalle, joka idolisoitiin kuolemansa jälkeen palvonnan kohteeksi. Ketään ei kiinnosta, että Dio ei ole muslimi eikä kirjan ollut tarkoitus esittää Koraania - kyseessä oli puhdas tietämättömyydestä johtunut vahinko. Ketään ei kiinnosta, että sarjassa esiintyvä oikea muslimi Muhammed Abdul on hiton kova ja sankarillinen jätkä.

"Emme mekään pilkkaa teidän uskontoanne tai pyhää miestänne", sanovat kimpaantuneet protestoijat. Mutta siinäpä tämä ero juuri onkin; länsimaiset kansat ovat viettäneet viimeiset sata vuotta potkien ja kritisoiden kristinuskoa, joten siinä ei ole enää mitään uutta. Keskiajalla arabikansojen kulttuuri ja tieteet olivat valovuosia eurooppalaisia naapureita edellä, mutta siinä missä Euroopassa koettiin renessanssi, valistus ja maallistuminen on Islam edelleen dogmallisesti keskiajalla - uskonto ja valtio ovat erottamattomat, ja siinä missä kristityt fundamentalistit tyytyvät lähinnä vain valittamaan ja opettamaan lapsille kreationismia ovat muslimifundamentalistit massoja mielensä mukaan ohjailevia auktoriteetteja. Tämä yhdistettynä siihen että Islamilla ei ole samanlaista selkeän hierarkista organisaatiota kuin vaikkapa katolilaisuudella saa aikaan... no, nykyisen Lähi-Idän.

Jyllands-Postenin tapauksen jälkeen muslimit ovat kollektiivisesti katsoen olleet keskimääräistä vainoharhaisempia kuin ennen - monet heistä kun tuntuvat kuvittelevan, että koko muu maailma haluaa tahallaan pilkata heitä. Radikaaleimmilta tuntuu kadonneen kokonaan kyky nähdä tietämättömyyden ja pahantahtoisuuden ero. Kyseessä on tietystikin, kuten aina tällaisissa tapauksissa, vain äänekäs vähemmistö - mutta se on kuitenkin riittävän kovaääninen ja suuri lukumäärältään (ja tämän vuosikymmenen tapahtumien valossa myös riittävän radikaali, ainakin keskimääräisen ei-muslimin silmissä), jotta se ja sen protestit otetaan vakavasti.

Terroristisyytösten näkeminen sielläkin missä sellaisia ei selvästikään ole ollut tarkoitus esittää on äärimmäisen huolestuttavaa; näiden protestoijien mielestä Islamia ei näemmä saa enää esittää missään sellaisessa yhteydessä, joissa se voitaisiin yhdistää mihinkään negatiiviseen. Tämä tulee tietysti vain aiheuttamaan sen että Japanissa aletaan varmuuden vuoksi karttaa muslimien kuvaamista ylipäätään, ja auttaakos se sitten stereotyyppien ja rasismin häivyttämisessä?

Olisikohan tässä Hitler-kuvan paikka? Jaa-a.

Muokkaus 31.5: Laitetaanpa tähän vielä aiheeseen sopiva mielipide, joka sattui tipahtamaan postiluukusta jokunen päivä sitten.