Ja pimeys ja mätäneminen ja Punainen kuolema vallitsivat kaikkea kenenkään estämättä

Akira Kurosawan syntymän satavuotisjuhlavuoden 2010 kunniaksi ollaan valmistelemassa kahta elokuvaa. Toinen niistä on Hollywood-sovitus Rashomonista (1950), toinen taas Mustan kuoleman naamio - elokuva jonka käsikirjoittamisen Kurosawa aloitti Masato Iden kanssa saatuaan valmiiksi Venäjälle sijoittuvan Dersu Uzalan (1975) ja jonka kuvausten oli ollut tarkoitus alkaa 1998, mutta joka Kurosawan saman vuonna sattuneen kuoleman jälkeen on ollut hyllyllä kymmenen vuotta. Käsikirjoitus perustuu Edgar Allan Poen novelliin Punaisen kuoleman naamio, allegoriseen kertomukseen ruton saapumisesta siltä suojaan linnoittautuneen ruhtinaan hovin muurien sisään kesken tunnelmaa piristämään järjestettyjen naamiaisten. Kurosawa tosin tuttuun tapaansa sijoitti tarinan kokonaan eri paikkaan ja aikakauteen; ei kuitenkaan feodaaliseen Japaniin vaan Dersu Uzalan tapaan 1900-luvun alun Venäjälle.

Ohjaajasta tai muista yksityiskohdista ei ole vielä tietoakaan lukuunottamatta sitä, että elokuva tuotetaan yhteistyönä japanilaisten Kurosawa Productionsin ja Lotusin, yhdysvaltalaisen Lexicon Film Entertainmentin ja singaporelaisen Upside Down Entertainmentin kesken. Kurosawa-animea... kukapa olisi uskonut että sellainenkin nähdään vielä jonain päivänä?