Taro Asosta Japanin pääministeri

Japanin liberaalidemokraattipuolue valitsi maanantai-iltapäivänä puoluesihteeri Taro Ason puolueen puheenjohtajaksi - hän keräsi yhteensä 527 äänestä ylivoimaiset 351 siinä missä hänen lähin kilpailijansa, talousministeri Kaoru Yosano, vain 66. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hänestä tulee lähes varmasti Japanin seuraava pääministeri kuun alussa eronneen, epäsuositun Yasuo Fukudan tilalle. (Fukuda sanoi turhautuneensa siihen, että hän ei saanut lakiehdotuksia läpi oppositioenemmistöisessä ylähuoneessa.) Hänen virallista nimittämistään pääministeriksi odotetaan keskiviikkona, jolloin liberaalidemokraattienemmistöinen alahuone äänestää asiasta.

Hmm... W00t?

Kampanjoidessaan Fukudaa vastaan 2006 ja 2007 Aso piti useita vaalitilaisuuksia Akihabarassa. Hänet tunnetaan paitsi suurena mangafanina (hän lukee omien sanojensa mukaan "10-20 mangalehteä viikossa") myös Japanin popkulttuurin suurena puolestapuhujana; hänen mukaansa Japanin tärkeimmät vientituotteet eivät ole enää elektroniikkaa vaan viihdettä, ja että manga, anime ja pelit ovat tärkeimpiä asioita jotka tekevät Japania ja sen kulttuuria tunnetuksia maailmalla. Kotisivuillaan hän on huomioinut, että sanasta "manga" on tullut samanlainen lainasana maailman kieliin kuin tsunamista, sushista ja karaokesta, ja että japanilaiset sarjakuvat inspiroivat nuoria tekijöitä kaikkialla maailmassa - mistä syystä hän International Manga Awardsin perustikin aiemmin ulkoministerinä toimiessaan.

Tämän lisäksi otakuministeri myös käytti laajassa mittakaavassa mangaa ohjelmassaan mm. tuomalla luettavaksi englanninkielisiä kopioita Hiroshiman pojasta ydinsulkusopimuskokoukseen Itävaltaan. Hänen kaudellaan ulkoministeriö myös julkaisi kahden Gosho Aoyaman avustajan piirtämän, 16-sivuisen Salapoliisi Conan -vihkosen, jossa ala- ja yläasteikäisiä valistetaan siitä mitä ulkoministeriö tekee ja kuinka se toimii Japanin kansalaisten hyväksi ulkomailla. Hänen muistetaan myös kehottaneen mangaa "väkivaltaiseksi ja pornografiseksi" luonnehtinutta Ranskan presidenttiehdokas Segolene Royalia "lukemaan vähän enemmän mangaa."

Anime- ja mangayhtiöiden osakkeet nousivat Ason edellisen pääministeriehdokkuuden aikana, ja Fukudan eron (eli Aso-option varmistumisen) jälkeen ne kääntyivät jälleen nousuun. Veroleikkauksia ja julkisen sektorin säästötaivoitteiden lievittämistä talouden piristämiseksi (mikä on täysin vastoin edellisten hallitusten linjaa) kannattava Aso joutuu joka tapauksessa kohtaamaan alkamassa olevan laman ja luopumaan vallastaan jo vuoden kuluttua, kun puolueen neljän vuoden mandaatti päättyy syyskuussa 2009. Saa nähdä mitä hän saa aikaan sitä ennen...

Muokkaus 25.9: Ja Akibassa on bileet käynnissä...