Kuinka rekkasin Nico Nicoon

2chan on ääretön ja absoluuttinen; sen anonymiteetti on ensimmäistä kertaa mahdollistanut pidättyväisille japanilaisille murtaa julkisesti ulkokuorensa ja vuodattaa ilmoille todelliset ajatuksensa. 99 % kaikesta sen sisällöstä voi olla sitä itseään, mutta tässä kuohuvassa alkulimakeitoksessa sikiää nerokkuuden siemeniä ja kulttuuria; Densha Otokon legenda niistä menestyksekkäimpänä.

Vajaan kahden vuoden olemassaolonsa aikana myös rekisteröitymisen vaativa videosivusto Nico Nico Douga on saavuttanut samanlaisen merkittävän aseman (tullen viitatuksi niin animesarjassa jos toisessakin, fanituotoksista nyt puhumattakaan), ja kulttuuria syntyy myös siellä; anonyymit kommentit rullaavat ruudun ylitse ja saavat aikaan samanlaisen anarkistisen yhteisöllisyyden tunteen kuin 2chanissa. Kommenttien väriin, nopeuteen ja ajankohtaan voi vaikuttaa, joten jotkut luovat niistä työläitä kuvioita, jopa ASCII-kuvia. Video ei koskaan tule olemaan samanlainen kahdella katsomiskerralla.

"Katsojat viihdyttävät toisiaan silloinkin kun videot ovat tylsiä", sanoo Nico Nicon omistavan Niwango-yhtiön ideamiehekseen palkkaama 2chanin perustaja Hiroyuki Nishimura Wiredin haastettelussa. "Nico Nico Douga on täyttä ajanhukkaa. Mutta ajanhukka on Japanin erikoisala."

Laiska velttoilija Nishimura - tai "Hiroyuki", kuten häntä netissä ihailevasti kutsutaan - opetti jäykälle kansalle kuinka rentoutua ja purkaa paineitaan netin kautta. "Amerikkalaisissa elokuvateattereissa ihmiset nauravat ääneen, kun elokuvassa on hauska kohta", sanoo Niwangon johtokunnan jäsen Tomohito Kinose. "Japanissa sellaista ei näe. Mutta jos penkkien edessä olisi näppäimistöt, kaikki kirjoittaisivat kuin hullut."

Vaikka enin osa parhaimmistosta kopioidaan lopulta YouTubenkin puolelle on yleensä kuitenkin parasta mennä suoraan alkulähteille, vaikka se vaatiikin aluksi pientä viitseliäisyyttä. Lmmz tulikin sanoneeksi että Japanilla on tällaisissa asioissa miesylivoiman suoma etu puolellaan, mutta veikkaisin että eroja on muitakin; YouTubessa on kuitenkin monin verroin enemmän käyttäjiä, mutta samankaltaisia fanituotoksia, mashuppeja, remixejä eikä viime kädessä myöskään nörttiorkestereita näy läheskään samanlaisessa mittakaavassa. Lienevätkö japanilaiset nörtit vain tottuneempia osallistumaan omaan fandomiinsa kuin länsimaiset - vai pohjaako ero Nico Nicon yhteisölliseen rakenteeseen (videon lataaja voi lisätä videoon pysyvien kommenttien lisäksi mm. äänestyksiä ja automaattisen siirtymän toiseen videoon, ja myös muut kuin videon lataaja voivat muokata sen tageja), joka tekee siitä paljon muutakin kuin vain YouTube-kopion?

Sivustosta avattiin hiljan myös kiinan-, saksan- ja espanjankieliset versiot, mutta näitä kieliä osaamattomille loogisin reitti lienee japaninkielisen sivuston kautta rekisteröityminen. Ohjeita löytyy netistä muutamia, mutta ne kaikki ovat jossain määrin vanhentuneita, joten ajattelin joutessani tehdä omani. Tähän suuntaan siis:

Rekkauslinkin painamisen jälkeen saat eteesi lomakkeen. Lomake varoittaa käyttämästä rekisteröitymiseen kännykkäsähköpostiosoitetta; Suomessahan sellaisista ei ole kuultukaan, mutta maassa jossa enin osa ihmisistä ei vieläkään omista tietokonetta ja sähköposti on korvannut tekstiviestit jo ajat sitten kyseessä on varsin aiheellinen varoitus.

Provinssilla ja syntymäajalla ei ole juuri väliä. Salasanaksi voi laittaa vain länsimaisia merkkejä, mutta jos tarvitset tätä ohjetta tuskin aioit muita käyttääkään...

Lomakkeen täyttämisen jälkeen saat eteesi normaalin, simppelin kirjaimentunnistustehtävän.

Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa lähettäneensä sinulle mailia.

Niinpä näkyy! Klikkaa linkkiä 24 tunnin sisällä vahvistaaksesi rekisteröitymisen.

...Ja siinä se.

Käyttäessäsi sivustoa tämän jälkeen ensimmäisen kerran sinut heitetään automaattisesti aloittelijatutoriaalisivustolle. Todennäköisesti haluat laittaa tämän asetuksen pois päältä, joten oikea vaihtoehto on sininen namiska.

Kommentit saa pois päältä videon alapuolella olevasta tipunapista, luuppauksen nuolinapista. Kommentoida voi näiden kontrollien alapuolella olevista kentistä, ja vihreästä namiskasta voi valita kommentin ulkoasun. Kommentti ilmestyy videoon siihen kohtaan, jossa painat lähetä-nappia. Mikäli et anna selaimesi muistaa sisäänkirjautumistasi kannattaa huomioida, että sivustolle kirjaudutaan sisään sähköpostiosoitteella, ei nickillä. Uusilla ilmaisilla accoilla sivuston käyttö ei ennen onnistunut lainkaan kaistankäytön huippuaikaan, iltaseitsemän ja yökahden välillä, mutta tämä rajoitus on sittemmin muutettu videoiden laadun rajoittamiseksi (ja koska kyseinen väli on Suomen ajassa keskipäivän ja iltaseitsemän välillä se tuskin haittaisikaan meitä elämättömiä yökukkujia). Empiiristen kokemusten mukaan sivustolle on ilmestynyt viime aikoina myös videomainoksia, jotka mainostavat mm. hiirimattoja...

Tämän jälkeen voitkin aloittaa sivuston tutkimisen! Etusivun välilehdet tarjoavat erilaisia tageja tutkittavaksi - näin ensi alkuun voisin uskaltaa ehdottaa esimerkiksi anime-tagia. Tai mikäli kärsivällisyys ei tällä istumalla riitä videoiden seulomiseen voit aloittaa vaikkapa näistä seuraavista videoista. Ne eivät ole missään määrin kattava otos - ainoastaan muutama video jotka sattuivat selaimen välimuistista löytymään - mutta jonkinlaisen käsityksen niistäkin saa...

アカギ もってけ!和了り牌 歌詞付き full ver. 【MAD】バルサ・オブ・ミコス【らき☆すた】 「クラッシュマンで、やらないか」に絵をつけてみた。 アイドルマスター こはるびより 「エプロンだけは取らないで!」 ランク一位が取れない(心のオールスター) 裏ひぐらし 【LBP】リトルビッグプラネット 『阿部高和』緊急参戦!?【PS3】