Edes isäni ei heittänyt löylyä näin kovaa

Ei se kyllä oikeasti niin kovaa heittänyt, pfft. Mutta Gundam-viittaus on Gundam-viittaus.

Desuconista on kohta kuukauden päivät. Palautetta on kuulunut paljon, se vähä pettynyt sellainenkin varsin ennalta-arvattavasta suunnasta. Kaikki on siis suunnilleen mennyt juuri niin kuin arvelinkin.

Puolisentoista vuotta sitten (aikaan jolloin edes ensimmäinen idea oman conin pitämisestä ei ollut juolahtanut mieleeni) kirjoitin erään kirjoituksen, josta kuulemma näki että en ole koskaan yhtään tapahtumaa järjestänyt. Nyt kun asia ei enää ole niin luin sen läpi taas uudestaan ajatuksen kanssa, enkä voi sanoa että näkisin siinä edelleenkään yhtään mitään minkä takana en voisi seistä nytkin. Moni siinä esittämäni ajatus ja toimintatapa otettiin käyttöön Desuconissa sellaisenaan tai hieman soveltaen.

Eräällä suunnalla on ihmetelty miksi ihmiset pitivät Desuconista niin paljon - jopa niin paljon että moni on ehtinyt jo julistaa sen parhaaksi coniksi ikinä - kun kulissien takana meni kuitenkin ihan samalla tavalla pieniä asioita pieleen kuin kaikissa muissakin coneissa. Tällaisen tuumiminen vihjaa aika paljon tuumijan omasta ajatusmaailmasta - eiväthän kulissien takana tapahtuvat mokailut kävijöille asti näy. Eikä kenenkään conikokemus ole kiinni muutaman pikkuasian epäonnistumisesta (vaikka ne näkyisivätkin kävijöille asti), kunhan suuret linjat vain ovat kunnossa - toisin sanoen tapahtumassa on niin paljon sisältöä, etteivät yksittäiset kauneusvirheet pääse muodostumaan hallitsevaksi osaksi conikokemusta.

Con on con, kuten sanottua. Silloin aikoinaan kun idea tapahtumasta syntyi en ajatellutkaan että olemassaoleva tapahtumakonsepti pitäisi jotenkin romuttaa, jotta sen raunioille pääsisi rakentamaan jotain uutta: enemmänkin halusin pitää vain kunnollisen conin. Jotain, joka olisi lähempänä sellaista tapahtuman ideaalia mitä aiemmat tapahtumat ovat onnistuneet kiertelemään usealta eri puolelta, mutta ovat aina jääneet joltain puolelta vajaiksi. Con on con eikä tule muuttumaan messuiksi, elokuvafestivaaleiksi tai seminaariksi pelkästään sanomalla sitä "erilaiseksi sellaiseksi" - ja se on loistava juttu, koska minä pidän coneista. Ainakin oman ideaalini mukaisista sellaisista, vaikka yleensä suomalaiset conit ovat olleet siitä aika kaukana. (Desuconin saaman palautteen perusteella toki moni muukin näemmä jakaa saman ideaalin.)

Desuconin erilaisuus ei siis ainakaan minun mielestäni ole sitä, että se olisi perustavanlaatuisesti jotain ennennäkemätöntä. Ennemminkin se syntyy siitä että korjataan niitä lukuisia puutteita, jotka ovat estäneet aiempia tapahtumia saavuttamasta conin ideaalia ja niitä lukuisia ongelmia, jotka ovat vuosien varrella tahranneet meidän kaikkien conin suunnitteluun osallistuneiden omia kokemuksia conkävijöinä.

Se että con ei mene kiinni kuudelta illalla tuskin olisi kenenkään mielestä conia parantanut, jos ohjelma olisi loistanut poissaolollaan. Myöskään pelisali tai animehuone tuskin olisivat sitä tehneet, jos con olisi mennyt kiinni kuudelta illalla eikä niissä olisi ehtinyt käydä. Pukuhuoneista ei olisi ollut hyötyä, jos siellä olevat peilit ja sinne neuvovat opasteet olisi unohdettu. Kauloissa riippuvat badget olisivat olleet pelkkiä koristeita ilman niiden takapuolelle painettuja puhelinnumeroita. Cosplaynäytös olisi ollut täysi fiasko, jos esiintyjiä ei olisi päästetty jo aiemmin aamulla sisään pukemaan ja meikkaamaan. Animea harrastavat myös me täysi-ikäiset, joten se voi näkyä niin ohjelma- kuin biletarjonnassakin. Myyntipöytien sijoittaminen yhteen tilaan vähän syrjemmälle eikä pitkin talon käytäviä ei ehkä välttämättä miellyttänyt myyjiä, mutta oli sen sijaan kovasti kävijöiden mieleen. Jos ohjelmanumerot olisivat alkaneet viereisissä saleissa eri aikoihin olisi yhden ohjelman seuraamisen takia jäänyt väliin yhden sijaan kaksi muuta. Kaikkea oravaa isompaa asuun kuuluvaa kädessäpidettävää ei tarvitse kategorisesti kerätä pois sisätiloissa, ellei tilanne oikeasti sitä vaadi. Kahvila ilman meidoja olisi ollut vain kahvila. Pääsymaksu sai coneja pääasiallisesti syljenvaihtopaikkoina pitävät jäämään kotiin. Ja niin edelleen.

Pieniä asioita oikomalla ja kaiken tämän yhteen keräämällä saadaan aikaan toimiva paketti ja suuri tapahtuma - ja ainakin minun mielestäni parempi sellainen kuin mitä moni aiempi on ollut.

Ja vielä tämän lisäksi kyse ei ole vain siitä mitä asioita tekee, vaan myös miten. Desucon on asioiden tekemistä itse mahdollisimman vähällä ulkoistamisella ja riippuvaisuudella ulkopuolisista järjestelmistä. Desucon on paitsi sisältöön myös imagoon ja ulkoasuun panostamista ja sitä, että nettisivuja ja ohjelmalehtistä ei tehdä viime hetkessä hutaisten. Desucon on sitä, että innokkaita uusia ihmisiä voi kysellä mukaan aktiivisestikin sen sijaan että vain odottelisi sellaisten ottavan itse yhteyttä. Tätä ja kaikkea muuta.

Kiitos. Ensi kerralla vielä paremmin.