Väliinputoajien maa

Singaporessa viime viikonloppuna pidetty Anime Festival Asia on 45-50 000 52 000 kävijällään maailman suurin englanninkielinen animetapahtuma. Kävijämäärästään huolimatta se järjestettiin vasta toista kertaa - Suomen verran asukkaita Helsingin kokoisessa maassa vaikuttaa vähemmän yllätyksellisesti kävijämääriin aika kivasti, olkoonkin että se (yhdistettynä nimelliseen kymmenen euron pääsymaksuun) johtaa luonnollisesti myös aika isoon määrään uteliaita sivullisia. Blogosfäärin puolella conin etenemistä ovat seurasivat mm. Darkmirage, The Banzai! Effect sekä tietysti vieraana ollut Danny Choo itse. Myös ANN:n Justin Sevakis palloili paikalla, ainakin perjantaina ennen conia järjestetyssä ammattilaistapahtumassa. Kotimaista näkökulmaa coniin saa tiettävästi vain Novalta.

Riuvan residentti trolli tj_han kirjoitti alkuvuodesta pitkähkön rantin siitä, miksi katsoo tapahtuman olevan tuomittu. Hänen perusteluistaan voidaan olla montaa mieltä, mutta rivien välistä käy kuitenkin selväksi se että tapahtuma on erilainen kuin mikään länsimainen tapahtuma.

Loppujen lopuksi syy siihen on yksinkertainen.

Singapore voi olla englanninkielinen maa, ja se voi tuntua siltä kuin brittiläinen imperiumi olisi vain unohtanut palasen itsestään liian pitkäksi aikaa yksikseen sademetsään ja sen chinatown olisi päässyt kasvamaan vähän ennalta suunniteltua isommaksi. Se on kuitenkin siitä huolimatta osa Aasiaa, ja sen sosiaalinen kulttuuri on siinä määrin aasialaisen käytöskulttuurin kyllästämää, etteivät siellä järjestetyt tapahtumat vain voi olla täysin länsimaisten kaltaisia. (Saati asenteet. Kuinka moni länsimainen bloggaaja ehdottaisi animetapahtuman pelastukseksi cossaajien palkkaamista vähäpukeisiksi ständipimuiksi?)

Pienempi määrä ihmisiä kuin lännessä kehtaa lähteä kaupungille hassusti pukeutuneena, joten on luonnollista että näkyvistä cossaajista suuri osa suhtautuu siihen vakavasti - heidän joukkonsa on pienempi mutta laadukkaampi. Ihmiset ovat varautuneempia, joten spontaania sekoilua näkyy vähemmän. Mukana on enemmän vanhempia ihmisiä, joten nuorisofestivaalimaista tunnelmaa ei pääse syntymään. Länsimainen animetapahtuma on länsimainen ilmiö, aasialainen animetapahtuma puolestaan aasialainen.

Kolikon kääntöpuolella suomalaisen animetapahtuman kävijöitä (saati sitten ernuja) ei saa jonottamaan yhtä siististi, meluamattomasti ja tyynen kärsivästi kuin Comiketin kävijöitä...

Tai kuten tj_han kommenteissa itsekin toteaa:

Kip, there’s a big difference in the mindsets of the crowds. People in Singapore are not going there for multiple days if they aren’t going to see the concerts. We aren’t interested in meeting people because we already meet the same people all year round. Singaporeans just want the official (non doujin!) goods, star sightings and hot girls. They aren’t interested in panels and activities such as competitions, because of the Asian “lose face” mentality. Basically, they’re afraid of embarrassment.

- -

I’ve never been to an American con and always marvel at how tens of thousands of people line up to get in. I’m sure there are fundamental differences in what people expect though. What exactly do Americans do at cons? Because in Singapore, even in the older conventions, there are two main types of people - the participants aka cosplayers, and the gawkers which make up 90% of the crowd.

Viimeinen lause on helppo uskoa, kun katsoo vaikkapa nutcase23:n kuvia. Singaporelaiset ovat epäonnekkaita väliinputoajia - aasialaisia mutta eivät japanilaisia, limbossa vailla kunnollista maahantuontiteollisuutta Japanista mutta myös vailla länsimaistyylistä fanikulttuuria. Ei käy kateeksi.