Myös tahaton viestintä välittää viestiä

Huumorirajoitteisille tiedoksi, että seuraava teksti on parodiaa. Tarkkanäköisimmät voinevat spekuloida siitä mistä se sitä on.

Desuconin järjestämisestä on vierähtänyt jo lähemmäs kolme viikkoa, ja Otakunvirkakin on viettänyt sen ajan hyvin ansaittua kesälomaa. Conin järjestämisessä on nimittäin melkomoinen määrä työtä - sen verran, että muutama uneton yö ei siihen ihan riitäkään. Niistä viimeisin tuli vietettyä conilauantaina green roomissa AMV-kisan keynote-esitystä pikkutunneille asti viimeistellessä. Siinä ehtii jo sitkeinkin coninjärjestäjä päättää mielessään "ei koskaan enää" useampaan otteeseen...

Vaikka ei sillä, etteikö työtä olisi riittänyt conin jälkeenkin! Yli-innokas siivoojalauma ehti sunnuntain loppupuolella heittää roskiin pinon näytteilleasettajien valmiiksi täyttämiä ennakkovarauslomakkeita, jotka olin huolella valmistellut oman vaivannäköni vähentämiseksi. Tästä johtuen myös coninjälkeiseen sähköpostitteluun on uponnut tavallista enemmän aikaa, mikä ei tietenkään ollut kivaa kun samalla piti olla tien päällä lomareissulla.

Mistä päästäänkin siihen, että coninjärjestäminen on yleensä varsin tuhoisaa parisuhteille - silloinkin kun puoliso on myös mukana coninjärjestämisessä voivat työ ja arkiriidat mennä sekaisin, ja tuloksena saattaa olla ikävä kobra ja mungo -tilanne. Ja etenkin silloin jos puoliso ei ole coninjärjestämisessä mukana saattaa tältä löytyä heikosti ymmärrystä sille, miksi toinen notkuu koneella yömyöhään. Vanhemmilla järjestäjillä soppaan saattavat tuoda myös omat mausteensa jälkikasvun vaikutukset kiireisiin.

Conin järjestäminen teettää nimittäin optimitilanteessakin, kuten sanottu, järjettömiä määriä työtä. Harkinnassa onkin erityisten selkääntaputtelutukiryhmien perustaminen ensi vuoden conia varten, jotta jokainen saisi vuorollaan avautua siitä kuinka paljon on tehnyt conin eteen ja kuinka vähän hänen työpanostaan arvostetaan. Sillä kiittämätöntä hommaahan tämä on, kun kävijät ovat tyhmiä tolloja jotka eivät paitsi ymmärrä omaa parastaan myös valittavat aivan kaikesta. Eivätkö ne ymmärrä, että tämä on vapaaehtoistyötä? Tekisivät itse paremmin, jos ei kerran kelpaa.

Conin valmistelut vaativat järkyttävän määrän etukäteen hoidettavia asioita - lupa-asioita, neuvotteluja poliisin kanssa, lupa-asioita, dialogia Teoston kanssa, lupa-asioita, voitelurahoja, lupa-asioita... Järjestyksenvalvojia tulee olla ehdottomasti riittävä määrä, sillä turvallisuus on luonnollisesti tärkein mahdollinen asia. Mikäli ihmisillä ei ole turvallista ei koko tapahtumaa voida järjestää. Huhu kertoo, että vuoden 2009 tapahtumassakin oli kuulemma aivan liian vähän järjestyksenvalvojia; hyvä ettei kukaan kuollut.

Vaikka tietystihän joka conissa on vähällä kuolla ihmisiä - järjestäjiä nimittäin, liikarasitukseen.

Myös paikan päällä riittää nimittäin isoa ja pientä nysvättävää - on ohjelappuja suunniteltavana, tulostettavana ja teipattavana, nimibadgeja aakkostettavana ja jaettavana, tavaraa roudattavana kaupungista toiseen ja rakennuksen päästä päähän. Iso kasa pöytiä ja tuoleja ei siirry hetkessä, saati sitten pelisalin vaatimat televisiot. Oikeanlaisen tussin katoaminen saattaa aiheuttaa varsin noloja tilanteita, kun sadat ihmiset tuijottavat kunniavieraan livepiirtämistä lavalta. Puhumattakaan niistä kuuluisista jatkojohdoista, joita on aina liian vähän. Jotkut hullut uskaltautuvat jopa pitämään puheohjelman tai pari tähän päälle.

Loppukaneettina voisi siis todeta, että conin järjestämisessä on aivan hirvittävästi työtä. Mutta kannattaa silti tulla tarjoutumaan coninjärjestäjäksi, sillä jostain syystä meillä tuntuu olevan aina pulaa tarjokkaista - vaikka hauskaa se oikeasti on! Ja sitä paitsi ainakin työvoima kelpaa aina.