Sielun peili

Länsimaisissa hymiöissä tunnetta ilmaisee suu. Japanilaisissa hymiöissä tunnetta ilmaisevat silmät.

:) :( :< :o
(^_^) (;_;) (-_-#) (o_o)

Tämä on varsin yksinkertainen juttu. Onkohan se jopa niin yksinkertainen, että moni ei ole ikinä tullut ajatelleeksi sitä?

Hymyileminen ei muutenkaan ole ikinä ollut itäaasialaisissa kulttuureissa niin merkittävässä asemassa kuin se länsimaissa on. Jokainen on varmasti kuullut japanilaisten firmojen aikoinaan (kenties nykyäänkin?) järjestäneen työntekijöilleen hymyilykursseja - samaan tapaan kuin suomalaiset firmat ovat kouluttaneet työntekijöitään small talkin ja eurooppalaisen poskipusuetiketin saralla. Mutta tästä huolimatta monen japanilaisen hymy näyttää länsimaiseen silmään teennäiseltä.

Hymyilyn sijaan Aasiassa on totuttu tunteiden näkyvän silmistä, ja tällähän animehahmojen suurisilmäisyyttäkin on monelle ihmettelijälle perinteisesti perusteltu. Nyt kun asiaa alkaa ajatella - kuinka monesti dramaattisissa kohtauksissa rajataan kuva nimenomaan hahmon silmiin?

Ja miltähän ulkomaalaisten silmäilmeet japanilaisista näyttävät?