Kananvirka

Ihmiset oppivat eri tavoilla. Jotkut oppivat parhaiten immersiolla, uppoutuen opittavaan asiaan kunnes sisäistävät sen. Toiset oppivat visuaalisesti, muistaen kokeessa oikean vastauksen kunhan vain muistavat miltä sen sisältänyt aukeama näytti kirjassa. Mutta joskus muistia pitää huijata, ja silloin erilaiset muistisäännöt astuvat peliin.

Niitä kannattaa toki käyttää monen muun elämää helpottavan asian tapaan turvaverkkona eikä riippumattona, koska ne eivät sovi pitkäaikaiseksi ratkaisuksi. Kaikeksi onneksi ihmismieli on kuitenkin rakennettu niin, että riittävä määrä kertausmääriä huijaa muistia pitämään jotain asiaa tärkeänä, jolloin kainalosauvana käytettävä muistisääntö jää ennen pitkää turhaksi. Avainasemassa on riittävän kertausmäärän saavuttaminen, ja siinä muistisäännöt ovat paikallaan.

Silloin kun aloin opiskella japania huomasin ikäväkseni, ettei netistä tuntunut löytyvän oikein minkäänlaista sivustoa joka olisi opettanut hiraganat ja katakanat nimenomaan suomea äidinkielenään puhuville loogisin muistisäännöin. Tämä ei toki ole ongelma niille jotka pystyvät oppimaan ne helposti ilmankin, mutta koska olen laiska ja kiireinen käytin apuna englanninpuhujille tarkoitettuja muistisääntöjä. Niitä netistä löytyi pilvin pimein.

Ongelma on kuitenkin kielten erilainen fonetiikka. Suomea äidinkielenään puhuvalle esimerkiksi Heisigin "a niin kuin otter" ei ole järin intuitiivinen muistisääntö.

Tämän vuoksi kasasin itselleni repertuaarin muistisääntöjä eri puolilta - osan japanintuntien monisteista, osan Heisigiltä, osan keksin itse. Monen kanan kohdalla oli pakko käyttää englanninkielistä muistisääntöä - joillekin äänteille kun ei vain ole järkevää suomenkielistä sanaa joka ne sisältäisi - mutta lopputuloksena oli kuitenkin sellainen muistisäännöstö joka toimi minulle itselleni. Pian tämän jälkeen koko muistisäännöstö kävikin tarpeettomaksi, kun rutiini kanakirjoituksen lukemiseen syntyi.

Ennen kuin unohtaisin muistisääntöni kokonaan päätin kuitenkin helmikuussa väsätä pienen sivustontapaisen, jota tulevat japaninopiskelun aloittajat voisivat käyttää kanojen opetteluun. Sitä varten viilasin muistisääntöjä yhdenmukaisemmiksi, järjestin kanat niin että niiden erot on helppo oppia muistamaan ja muuta pientä. Oheen kirjoitin vähän yksinkertaistettua historiasettiä ja muuta pientä antamaan perspektiiviä opetteluun.

Nimesin sen sitten tosiaan Kananviraksi.

Sivusto ei ole täydellinen eikä varmaan ihan virheetönkään, mutta onpahan ainakin tyhjää parempi. (Parannusehdotuksiakin otetaan toki vastaan.) Toivottavasti siitä on iloa edes jollekin tämän blogin lukijalle!

Lempimuistisääntöni.